Photography effects with your camera

Zoals jullie weten ben ik gek op de natuur en vind ik het heerlijk om in de natuur te zijn om alle mooie dingen die ik zie op de foto te zetten. Vooral het mooie vast te leggen van alledaagse dingen is een grote hobby van me! Ook houd ik ervan om deze foto’s iets extra’s mee te geven. In een eerdere blogpost liet ik je al zien hoe en waarmee ik mijn foto’s bewerk. Nu deel ik graag twee manieren met jullie om al tijdens het fotograferen mooie effecten in je foto’s te krijgen.


Kleine scherptediepte

Diafragma
Afhankelijk van de mogelijkheden op je camera, kun je met de instellingen erg mooie effecten creëren. Je kunt het diafragma van je camera gebruiken om gedeeltes van een foto scherp of juist onscherp vast te leggen. Dit wordt ook wel scherptediepte genoemd. Hoe kleiner de scherptediepte, hoe kleiner het deel is dat scherp op de foto staat afgebeeld (zie bovenstaande foto). Dit heeft vooral te maken met de afstelling van het diafragma, maar ook met de afstand van hetgeen wat je scherp op de foto wilt hebben en de afstand van de achtergrond. Stel je het diafragma klein af, dan krijg je meer scherpte op de foto en andersom. Je kunt dus spelen met de instellingen en op deze manier kun je lekker gaan oefenen om foto’s met verschillende scherptes te maken. Mijn favoriete lens voor een mooie scherptediepte is een 50MM lens. Ideaal voor bijvoorbeeld portretten! 

Ik vind het altijd leuk mijn mooiste fotografie te verzamelen in een fotoboek om lekker doorheen te bladeren of aan andere mensen te laten zien. Of de meest favoriete foto's op canvas laten drukken om ze terug te laten komen in je interieur. Bij posterXXL kun je dit gemakkelijk doen. Zo kun je nog jarenlang nagenieten van je mooiste foto's.

Grote scherptediepte
Scherp gesteld op de achtergrond
Scherp gesteld op mij zodat de voor en achtergrond wazig worden

Beweging fotograferen
Beweging vastleggen kun je op verschillende manieren doen. Als je bewegende objecten, zoals opspattende waterdruppels, op de foto zet met een korte sluitertijd, dan zal het lijken alsof deze druppels los in de lucht hangen. Gebruik je een langere sluitertijd en focus je met je camera wel steeds op hetzelfde punt, dan veranderen de druppels in een soort strepen of wazige vlekken op het beeld. Dit wordt ook wel bewegingsonscherpte genoemd, en dit leg je het mooist vast met voorwerpen die constant in beweging zijn. Het beste voorbeeld is misschien wel een waterval: Fotografeer je deze met een lange sluitertijd, dan lijkt het water zich als een wazige zachte sliert over het beeld te bewegen.

Korte sluitertijd
Korte sluitertijd (zie je al die individuele zandkorreltjes? :))
Langere sluitertijd
Langere sluitertijd
Naast deze twee manieren van foto-effecten creëren, zijn er nog vele andere manieren om een foto nét even iets anders te maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een flitser voor lichteffect in je foto. 
Toen ik mijn eerste spiegelreflex camera had aan geschaft ben ik op een fotocursus geweest om dit soort dingen te leren. Maar tegenwoordig kun je ook een hoop leren op internet! 
Wat doe jij het liefst tijdens het fotograferen als het gaat om effecten creëren in je foto’s? En hoe heb jij je camera het beste leren kennen? 

10 comments:

 1. leuk zo'n fotocursus! nu ik op de fotovakschool zit krijg ik hier ook steeds meer over te weten. heel leuk!

  ReplyDelete
 2. Wat leuk zeg! Ik heb ergens in april een Canon gekocht en zou eigenlijk een keer een cursus moeten doen. Ik heb namelijk echt het gevoel dat ik nog lang niet alles uit mijn camera haal.

  ReplyDelete
  Replies
  1. aah moet je echt doen, of goed de tijd nemen online dingen te leren. Anders is het zonde van alle dingen die je camera kunnen doen! :)

   Delete
 3. Wat een PRACHTIGE foto's. Met heel erg veel focus<3 Mooi!
  Gaaf ook zo'n cursus.

  ReplyDelete
 4. Goede tips! Jouw foto's zijn altijd zo mooi!

  ReplyDelete
 5. Photos with nature are the best. And you look absolutely great. Using this app hdreditingsoftware.com you can make even better photos.

  ReplyDelete
 6. Expanding familiarity with clients in regards to the advantages offered by LiDAR automatons, for example, ease, high precision, and government bolster are key variables fuelling interest for LiDAR rambles in Asia Pacific.کوادکوپتر

  ReplyDelete

Thank you for leaving a message, that motivates me every day ♥