๐ŸŒฟ DIY: Eigen ecosysteem maken (met lamp) ๐ŸŒฟ

Je ziet ze al een paar jaar in interieurs voorkomen en misschien ken je ze van het merk Spruitje: een mini ecosysteem. Ik ben gek op plantjes, en om ze nu op deze manier te hebben is het nog leuker! Ze verzorgen zichzelf namelijk: Zuurstof en water blijft een soort van rond circuleren in het afgesloten potje. En deze kun je gewoon zelf maken!
Je kunt er voor kiezen om ze met of zonder lamp te maken. Ik heb het allebei gedaan! Hoe heb ik deze ecosystemen gemaakt?

Benodigdheden: 
- Kesbeke augurken/uien pot
- Fitting, (strijkijzer)kabel, stekker, LEDlampje (geen gloeilamp, deze worden te heet!)
- Hydrokorrels
- Mos
- Plantjes
- Potgrond

De Kesbeke potten heb ik bij de AH gevonden, ik denk dat ze vooral in de grote supermarkten te vinden zijn. De spullen voor de lamp heb ik bij Karwei gevonden. Daar heb je items van Snoerboer, waar je je eigen lamp mee in elkaar kan zetten. De fitting hadden we nog thuis liggen.
De hydrokorrels en plantjes komen van Intratuin.
Ook handig: op de site van Kesbeke kun je een pakketje kopen met alle benodigdheden.

Werkwijze
1. Maak een gat in het deksel. Ik heb een handige vader met machines die een gat in het deksel gemaakt heeft, maar je zou ook met een spijker een gat kunnen maken: leg de deksel op de kop op een zachte ondergrond en sla met een spijker en hamer gaatjes precies langs elkaar af zodat je een groot rond gat zoals onderstaande foto krijgt.
2. De pot vullen: Leg eerst een laagje hydrokorrels in de pot, daar bovenop wat potgrond met de plantjes en bedek de potgrond met mos. 
3. Maak de stekker, kabel en de fitting aan elkaar vast en maak de deksel tussen de fitting vast. Let wel op dat je de juiste fitting koopt waarin nog ruimte is om de deksel tussen te kunnen draaien. 
4. Geef je plantje water en draai de deksel er goed op. Houdt de komende dagen goed in de gaten of de condens in het potje goed is, niet te vochtig en niet te droog. Als het goed zorgt het plantje nu voor zichzelf!


Welke plantjes?
Niet alle plantjes zouden dit overleven. Het plantje moet houden van een vochtige omgeving en goed voor zichzelf kunnen zorgen. De volgende plantjes zijn geschikt voor een ecosysteem:
- Varens
- Vleesetende plantjes
- Venushaar
- Kleine Calathea
- Graslelie
- Fluweelplant
- Bladbegonia
Ikzelf heb een Nestvaren, Krulvaren en de Venusvliegenvanger gebruikt voor mijn ecosystemen.

En tadaa! Je hebt je eigen ecosysteem! Ik heb ze nu al een paar weken en ze doen het goed. De plantjes groeien en de condens blijft constant. Ik ben er heel erg blij mee! Een hele leuke eyecatcher die je ook nog eens zelf hebt gemaakt.

13 comments:

 1. Super gaaf! Dit wil ik ook doen!

  ReplyDelete
 2. Zo leuk geworden!! :) ๐ŸŒฟ

  ReplyDelete
 3. This is fantastic!! Looks so nice and youre creative at the same time!! :D <3

  ReplyDelete
 4. Wooow, wat mooi gemaakt! Je bent hier echt goed in, haha, ik denk niet dat ik het tot een goed einde zou kunnen brengen ;)

  ReplyDelete
 5. Oooh, hoe gaaf is dit! Leuk gedaan!

  ReplyDelete
 6. Wow hoe gaaf is dit! Ik wil dit nu echt zo snel mogelijk gaan maken

  ReplyDelete
 7. Oeh, dit ga ik zeker proberen! Zo leuk!

  ReplyDelete
 8. Anonymous10.1.19

  en wat eet de vleesetende plant dan?

  ReplyDelete
 9. Superleuk! Ik ga ook een poging wagen. Wat is het voordeel/nadeel van een lamp gebruiken?

  ReplyDelete
 10. Hoeveel moet de lamp aan per dag. We hebben er al 1 pot staan.

  ReplyDelete

Thank you for leaving a message, that motivates me every day ♥